Een VOLLE TANK voor MINDER DAN 10 EURO | rijtest MINI Cooper SE | Shift Up

In 2008 kwam zette MINI haar eerste stappen in de elektrische automarkt met de MINI E.  Deze auto was compleet was volgestopt met accu’s en daardoor had hij ook geen achterbank en bagageruimte. In 2019, 10 jaar later, kwam er dan eindelijk een elektrische MINI op de markt die net zo veel ruimte in het interieur heeft als een normale MINI en daar gaan we vandaag mee op pad. De Mini Cooper SE.

Van buiten blijft het een tijdloze auto met leuke accenten die linken naar de Engelse historie van het merk, zoals deze Union Jack achterlichten. Ten opzichte van een standaard Mini Cooper S is deze Cooper SE iets hoger, slechts 18 millimeter. Dat heeft MINI gedaan om het accupakket kwijt te kunnen in de bodem van de auto.De grootte van het interieur is dan ook hetzelfde als van een normale Mini Cooper S.Door het accupakket is hij wel weer een stukje zwaarder geworden ten opzichte van een normale Mini Cooper S, namelijk 145 kilo.Doordat het accupakket erg laag ligt, is het zwaartepunt van de auto ook weer een stukje lager waardoor de auto ook iets mooier in de bochten ligt dan een standaard MINI.

Onder de motorkap ziet er ook even anders uit dan bij een normale MINI. Hier ligt een 184 PK sterke elektromotor met 270 Nm koppel.Dit is de motor die komt uit de BMW I3s. Hij doet een sprint van 0 naar 100 in 7,3 seconden en heeft een beperkte topsnelheid, namelijk 150 KM/h.

Van binnen is hij ook bijna hetzelfde als een normale MINI. Dit is de eerste MINI met de nieuwe tellers. Ze zijn niet meer analoog maar juist digitaal geworden. Verder is de start stop knop niet rood zoals bij de normale MINI, maar is deze geel, net als het MINI Electric logo. Het knopje naast de start knop is ook anders dan anders. Hiermee kun je het afremmen op de motor aan of uit zetten. Als je het gaspedaal los laat remt hij af op de motor en genereert hij energie om de accu weer iets bij te laden. Als je deze functie uit zet laat hij de auto gewoon uitrollen, net als bij een normale auto. Wanneer je deze functie aan hebt merk je ook dat je eigenlijk bijna niet meer het rempedaal hoeft te gebruiken, je remt al redelijk snel af door het gaspedaal gewoon los te laten.

Ondanks dat het een elektrische auto is voelt het nog wel steeds gewoon aan als een typische MINI. Hij is snel, wendbaar en geeft je ook die typische MINI rijbeleving waar je gewoon een glimlach van op je gezicht krijgt. Wat ook wel bijzonder is aan de elektrische MINI is het geluid. Een elektrische auto maakt natuurlijk bijna geen geluid en dat kan gevaarlijk zijn voor voetgangers en fietsers die je niet horen aankomen. Daarom heeft deze MINI een speaker die tot 50 kilometer per uur een geluid geeft waardoor het lijkt alsof er een soort ruimteschip aan komt rijden.

Dan de actieradius, dat blijft natuurlijk een van de belangrijkste maak of breekpunten van een elektrische auto. Volgens WLTP ligt deze op 235 km. In de praktijk is dat alleen wel anders. Wanneer het kouder is kan de praktijkwaarde richting de 150 kilometer gaan, bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden ligt het gemiddelde op 180 volgens meerdere gebruikers en sommige halen 210 kilometer, alleen moet je daarvoor wel goed je best doen.

De actieradius is enerzijds afhankelijk van je rechtervoet, anderzijds van weersomstandigheden. Ook kun je met deze schakelaar het rijgedrag van de auto aanpassen en ook de actieradius beïnvloeden. Zo zal die in de sportstand sneller reageren op je gasrespons, alleen ook meer stroom verbruiken. Dan heb je nog de MID en Green modes en ook nog de Green+ modus. Hierin gaat die er echt alles aan doen om je verbruik te optimaliseren, zo kun je in die stand ook niet je stoelverwarming aanzetten en geen gebruik maken van de climate control.

Vandaag zijn we dan op pad met de meest complete uitvoering, de Yours. Hij is voorzien van het Yours stuurwiel, die wat dikker is dan een standaard stuur en ook een mooi stiksel heeft. Hij is ook voorzien van de Yours lederen sportstoelen, een heel mooi strak leder. Verder heeft die ook een head up display, Harman Kardon Audio, stoelverwarming, grootlichtassistent, comfort acces, etc.

Voor meer informatie over de MINI Cooper SE kun je terecht op onze website. ➤ https://www.shiftup.nl/voertuig/mini-…

Volg ons ook op social media

Youtube: ➤ www.youtube.com/channel/shiftup

Instagram: ➤ www.instagram.com/shiftup.nl/ 

Facebook: ➤ www.facebook.com/shiftup.nl

LinkedIn: ➤ www.linkedin.com/company/shift-up-bv

© 2021 Shift Up https://www.shiftup.nl/