Dus JIJ WILT een MINI? | Introductie van 5 Modellen | Shift-Up

Voorstellen aan de MINI familie

Welkom bij een nieuwe video van Shift Up. Erg vaak krijg ik de vraag welke MINI nou het beste bij iemand past. Dat is natuurlijk aan de ene kant gebaseerd op wat je mooi vind, maar aan de andere kant naar welke ruimte en rij eigenschappen je op zoek bent.

Gelukkig heeft MINI inmiddels 5 verschillende modellen waaruit je kan kiezen. In deze speciale video ga ik je dit keer dan ook niet voorstellen aan maar een MINI, maar voorstellen aan de hele familie! We hebben alle verschillende modellen voor je uitgestald: de Mini Cooper 3 deurs, de 5 deurs, de cabrio, de Clubman en de Countryman

De oer MINI, de 3 deurs, door MINI beroemd en begeerd benoemd

We gaan beginnen bij de beroemde en begeerde oer MINI, de 3 deurs, oftewel, the original. Hij wordt gekenmerkt door zijn iconische design dat al sinds de jaren 60 mee gaat

Van buiten te herkennen aan het zwevende dak design en de wielen die dicht bij de voor- en achterkant van de auto geplaatst zijn en die zorgen voor het typische MINI gevoel, het gevoel van rijden met een kart. Waar je van buiten het iconische silhouet ziet, zie je van binnen ook een aantal iconische elementen zoals de grote ronding in het midden van het dashboard waar vroeger de snelheidsmeter zat. Tegenwoordig zit er een beeldscherm waarop je onder andere je navigatie kunt zien, maar ook je telefoon, radio en parkeersensoren.

Nog een leuk element is de ring die rondom deze ronding zit, deze is gevuld met LED verlichting. Je kunt hier bijvoorbeeld je toerenteller op krijgen, maar ook de kleur van je sfeerverlichting en de signalen van de parkeersensoren. Als je nog nooit met een MINI gereden hebt moet je altijd wel even wennen aan de relatief stijle voorruit. Het dak loopt best wel ver door naar voren en daarvoor voelt het een beetje alsof je vanuit een helm door het vizier heen kijkt, echt een unieke kijk op de weg.

Voordat we doorgaan naar het volgende familie lid vertel ik je ook graag wat er allemaal mogelijk is onder de motorkap. Of je nou een 3 deurs MINI koopt, een cabrio of een Countryman, je kunt in al deze auto’s verschillende motorvarianten krijgen, namelijk de instapvariant, de One, een 3 cylinder motor met 102 PK. Wil je net wat meer pit, dan kies je voor de bekende Cooper variant, een drie cylinder met 136 PK. Wil je nog wat meer beleving, dan kun je nog een stapje verder gaan naar de 4 cylinder Cooper S motor met 192 PK. En is dat je nog niet genoeg, dan kies je voor de snelste variant, de John Cooper Works met in de 3 deurs en cabrio 231 PK en in de Countryman en Clubman zelfs te verkrijgen met 306 PK.

Verder zijn er nog twee diesel varianten, kun je in de Countryman ook een plug-in hybride variant krijgen en van deze 3 deurs MINI een volledig elektrische variant. Een leuk weetje over deze MINI Electric variant, oftewel de Mini Cooper SE, is dat deze dezelfde binnen ruimte heeft als een 3 deurs MINI met een brandstof motor, doordat het accupakket slim is weg gewerkt onder de middenconsole en de achterbank en de auto 1,8 centimeter hoger is dan de variant met een brandstof motor.

MINI 5 drs

Zoek je een MINI die net een tikje groter is dan de MINI 3 deurs dan kies je voor de 5 deurs. Deze is 18 centimeter langer dan de 3 deurs en heeft twee extra achterportieren.

Het zijn niet de meest grote portieren, maar toch is het handiger om via deze achterdeuren achterin in te stappen dan bij een driedeurs mini via de voorportieren. Als je met 5 volwassenen in de auto zit is het nog steeds heel erg gezellig, maar voor kinderen is het echt prima. Ook is het gewoon lekker handig om even makkelijk je tas of je jas op de achterbank te leggen.

Het leuke van die 5 deurs MINI is dat je net wat meer ruimte op de achterbank en in de kofferbak hebt, maar nog steeds dat leuke rijgedrag hebt van de 3 deurs, dat typische go kart gevoel.

MINI cabrio

Wil je liever het gevoel hebben buiten te zitten dan heeft MINI daar de cabrio variant voor. Qua afmetingen hetzelfde als de MINI 3 deurs, alleen geen stalen dak, maar een elegante softtop gemaakt van linnen.

Het duurt 18 seconden tot dat het dak volledig geopend is en dat kun je zelfs rijdend tot 30 kilometer per uur doen. Je hoeft niet perse het hele dak open te doen, zo kun je bijvoorbeeld ook alleen het voorste gedeelte openen waardoor je een soort zonnedak modes hebt. En als je dan eenmaal het dak eraf hebt en je neemt plaats heb je ook gewoon echt het gevoel dat je buiten zit door de stijle daklijn

Ondanks dat de MINI cabrio geen ruimte wonder is hebben ze in deze 3e generatie MINI cabrio een hele handige functie ontwikkeld, namelijk de easy load functie. Hiermee kun je het dak aan de achterkant iets optillen waardoor je makkelijker spullen kunt inladen. En achterste stoelen kun je met deze knop ook makkelijk naar beneden leggen, handig toch? Een klein puntje van kritiek die je in vele cabrio’s helaas niet kunt voorkomen is het zicht naar achteren door de softtop met relatief klein achterruitje, maar dat mag de pret van het rijplezier zeker niet drukken.

MINI Clubman

Wil je een stuk meer ruimte zonder dat je daarvoor het dak van je cabrio hoeft te openen? Dan is deze MINI Clubman daar misschien wel de oplossing voor, de station wagen van MINI. Hij is 43 cm langer dan een normale mini en slechts 1 centimeter minder breed dan een BMW 5 serie. En dat geeft maar aan hoe groot die is van binnen.

Je herkent hem makkelijk aan zijn 2 unieke achterdeuren met liggende achterlichten die je met je zelfs sleutel op afstand kunt openen. En achter die twee deuren kun je heel wat kwijt en volgens onze klanten kan een hond van gemiddeld formaat ook makkelijk zelf instappen.

Wat ook een grote plus is, is de combinatie van ruimte en goede rij eigenschappen. Je hebt namelijk een fijne lage zitpositie waarmee je je als bestuurder ook echt betrokken voelt met het rijden. Het geeft je ondanks zijn veel grotere formaat dan de 3 deurs variant toch nog het gevoel dat je op pad bent met een kart. Wil je nog wat meer grip dan een kart, dan kun je deze Clubman ook bestellen met 4 wielaandrijving.

Countryman

Ten slotte komen we bij de auto die door MINI In de markt is gezet als avontuurlijke SUV, de Countryman. Hij is 14 cm hoger dan de 3 deurs en maar liefst 48 centimeter langer. Het is ook echt een grote auto geworden, zo is hij 23 centimeter langer dan de vorige generatie Countryman en deelt deze auto zijn basis tegenwoordig met de Bmw X1. En omdat die zo avontuurlijk als een SUV is, is 4 wielaandrijving ook in dit model van MINI mogelijk.

De hogere zitpositie is een trend wat steeds meer mensen fijn gaan vinden. Je hebt namelijk lekker veel overzicht. De hogere zitpositie is wel iets wat het rijgedrag beïnvloed, maar niet perse in negatieve zin. Het directe sturen van een kart is namelijk nog steeds aanwezig, alleen helt de auto bij scherp insturen in een bocht net wat meer over dan bijvoorbeeld de Clubman.

Ben je in het bezit van een hond, houdt er dan rekening mee dat het wat lastiger instappen kan zijn voor hem of haar. Wel heeft de Countryman nog een grappig detail en dat is de picknick bench, zodat je comfortabel een tussenstop kunt maken op je avontuur met deze MINI.

Conclusie

Ik hoop dat ik je met deze korte introductie aan de MINI familie een beter beeld heb gegeven van welk model het beste aansluit bij jouw wensen. Zelf houdt ik wel van de lage zitpositie waardoor je echt het gevoel hebt een te zijn met de auto en de aandrijflijn.

Laat in de comments even weten welke MINI het beste bij jou past en waarom en doe een duimpje omhoog als je het een leuke video vond!

Wil je nog meer specifieke details en rij eigenschappen te weten komen van deze verschillende modellen? Check dan onze andere video’s waarin we je per model uitgebreid hierin meenemen. Graag tot de volgende keer!

Bekijk onze MINI’s op de website

https://www.shiftup.nl/aanbod/#q1bKTS3KVrJSys3My1TSUcovSkktSqoECiTmpKfmpqbm6YEUWCUWJ-sgRPJTUnNAQkq1AA 

Volg ons ook op social media

YouTube:

www.youtube.com/channel/shiftup

Instagram:

www.instagram.com/shiftup.nl  

Facebook:

www.facebook.com/shiftup.nl  

LinkedIn:

www.linkedin.com/company/shift-up-bv  

© 2022 Shift Up

https://www.shiftup.nl/